Canarisch Islandhoppen

Canarisch Islandhoppen

In een strak schema van verplaatsen, verkennen, kijken, fotograferen en noteren, hoppen Nico de Boer en Henny Weel in veertien dagen over vier Canarische Eilanden met als doel zoveel mogelijk te zien. Een ontdekkingsreis met vliegtuig, boot en auto. En racefiets. Want juist als je de toeristische gebieden wat wilt mijden, ervaar je met de fiets vaak de puurheid en de verschillen tussen de eilanden. 
Tekst Nico de Boer fotografie Nico de Boer & Henny Weel

Juist als je minder bent gericht op de overvolle toeristische gebieden en dus ook het binnenland intrekt, dan is de racefiets een ideaal vervoermiddel. Voor een fietstocht over Gran Canaria, Tenerife, Lanzarote en Fuerteventura is enige fietservaring wel aan te bevelen, want de bergen op de eilanden zijn steil. Henny en ik trekken veertien  dagen uit voor deze missie. Wat betekent dat ons schema strak is gevuld met drie tot vier dagen per eiland, waarbij in principe een rit met de racefiets plus een verkenning met de auto en een gids op ons programma staan. 

1. Gran Canaria

We vliegen op zondagmorgen naar Las Palmas op Gran Canaria. De vooraf gereserveerde huurauto staat al klaar en het autoritje vliegveld - centrum Las Palmas is een peulenschil. Bij het opvallende blauw betegelde modernistische cafeetje San Telmo op het plein in het gelijknamige park, hebben we afgesproken met Odavia Bueno, een Canarische gids die dertien jaar in Nederland woonde. Zij laat ons het oude Las Palmas zien, we lunchen samen in een oorspronkelijk Canarisch restaurant (El Herreño) en ik krijg documentatie over het eiland, waaronder ook fietsroutes. Wij vertrekken om half vijf naar ons landelijke Hotel Rural Las Calas in de bergen bij San Mateo. Enerzijds om ver verwijderd te blijven van de drukte en het massatoerisme, anderzijds om dichterbij het hoogste punt van Gran Canaria te zitten, zodat ik daar korter naartoe kan fietsen.

 

'We vertrekken om half vijf naar ons landelijke Hotel Rural Las Calas in de bergen bij San Mateo. Enerzijds om ver verwijderd te blijven van de drukte en het massatoerisme, anderzijds om dichterbij het hoogste punt van Gran Canaria te zitten'

 

De volgende morgen halen we de gereserveerde huurfiets op in Playa des Inglès bij Happy Bike. Henny gaat op bezoek bij haar Nederlands-Spaanse vriendin in San Augustin. Ik fiets het circuit Maspalomas - Ayagaures - Maspalomas, naar het stuwmeer Embalse de Gambuesa, een rit van 26,3 kilometer, maar met een bergje (Cima Pedro de González van 12%). Met het vertrekstukje vanuit Playa de Inglès en retour naar San Augustin kom ik toch aan de vijftig kilometer. Overigens zijn er nog zeven van dit soort routes  - in keurige handzame boekjes en variërend met routes van veertig tot honderd kilometer - te verkrijgen bij het Patronato de Turismo de Gran Canaria. 's Middags bezoeken we nog het toeristische, maar fraaie Puerto de Mogán alvorens we terugkeren naar ons bergdorp. De volgende dag staat er een klim gepland naar de hoogste top van Gran Canaria, de Pico de las Nieves vlakbij ons verblijf in San Mateo.

E-mail mij als mensen hun opmerkingen achterlaten –

Je moet lid zijn van Meridian Travel om reacties toe te voegen!

Join Meridian Travel

Activity

Redactie Meridian Travel's artikel was te zien
Montana | San Francisco | Mississippi | New England | Grand Canyon
 
Mei 9
Hello
Mei 1
Harald Kolkman heeft Meridian Travel gemaakt
Apr 30
Meer...