Post view

Groots!

De Verenigde Staten is het land van de overtreffende trap. Alles is er groot. De auto’s, de parkeerplaatsen, de afstanden, de supermarkten. En zo kunnen we nog wel een tijdje doorgaan. Het is dus niet vreemd dat ook de ‘grootste boom ter wereld’ er te vinden is. In Sequoia National Park in Californië staat General Sherman, algemeen erkend als ‘de grootste boom ter wereld’. Tekst & Fotografie harald kolkman

Denk bij ‘grootste boom’ niet aan de hoogste of de dikste boom, al is General Sherman toch zo’n vierentachtig meter hoog. De grootsheid van deze boom zit hem in de dikte van maar liefst 7,7 meter en de hoeveelheid hout die hij bevat. General Sherman is 2200 jaar oud. In de lengte groeit hij niet meer; de kruin is dood. Maar de wortels en stam zijn nog springlevend. Sherman wordt elk jaar dikker en dikker.

De kolos is dé attractie van het Sequoia National Park in Californië. Via een sterk aflopend pad met een hoogteverschil van zeventig meter vanaf het moment dat je de auto verlaa, bereik je deze woudreus. De wandeling terug is dan ook een flinke klimpartij. Zo’n honderd meter voordat je de boom bereikt is er een ‘footprint’ in het wandelpad getegeld waar je de omtrek van Sherman eens goed op je kan laten inwerken. En als je Sherman dan uiteindelijk ziet staan tussen al zijn soortgenoten voel je je heel klein. Want Sherman is dan wel de grootste, het hele bos staat vol met enorme joekels van bomen.

Houtvolume

De titel ‘grootste boom’ dankt Sherman aan het houtvolume en de combinatie van lengte en dikte. De dikste boom ter wereld is een baobabboom in Zuid-Afrika. De hoogste boom staat eveneens in Californië en is een kustmammoetboom met een lengte van 115 meter. Ter vergelijking: de hoogste kerktoren in ons land is de Domtoren te Utrecht met een lengte van 112 meter. 

Het gebied met daarin het oerbos kreeg in 1890 als tweede –na Yellowstone- de als National Park beschermde status. Er is sindsdien geen boom meer gekapt. De eerste Europeanen trokken rond de helft van de negentiende eeuw door deze streek.

Lees het hele verhaal in WILD Magazine 2018. Bestellen kan hier

redactie 19.08.2018 0 1437
Actions
Rate
2 votes
Comments
Order by: 
Per page:
 
  • There are no comments yet
Recommend
Post info
19.08.2018 (309 days ago)
Categories
Afrika (20 posts)
Azië (31 posts)
Caribbean (1 posts)
Europa (26 posts)
Latijns-Amerika (13 posts)
Midden-Oosten (3 posts)
Noord-Amerika (87 posts)
Oceanië (14 posts)
Scandinavië (5 posts)